RR KERAMIEKBRANDEN

Het onderstaande kan natuurlijk geheel door RR KERAMIEKBRANDEN verzorgd worden. RR heeft inmiddels ongebakken werk vanuit heel het land getransporteerd tot meer dan 500 kg. 

Het vervoer van ongebakken keramisch werk
Ongebakken objecten laten zich met een beetje voorbereiding over het algemeen goed vervoeren. Daarbij kunnen de volgende tips van dienst zijn om uw werk veilig bij de oven te krijgen.

Kleikeuze
U kunt door klei aan te passen de droogsterkte aanzienlijk vergroten. Dit gaat het beste door de klei te mengen met vlas of papier. Meer hierover kunt u lezen in de technische infobladen van het EKWC te Den Bosch. Dit is op iedere klei toepasbaar. 

Voorbereiding ondergrond
Voor u het object gaat vervaardigen doet u er goed aan alvast over het transport na te denken. Hoe zwaar gaat het ongeveer worden, hoe kwetsbaar wordt de vorm, dun of dikwandig, vrij hangende delen etc. Zorg in ieder geval voor een solide ondergrond. Die kan verkregen worden door bijvoorbeeld een gladde plank op een pallet te fixeren of zelf een omgekeerde lage doos van hout te maken. Handig daarbij is als u er gelijk handgrepen in of aan maakt en dat er een palletwagen onder kan.. ( geen schroefkoppen uit laten steken ) Werk wat te zwaar of te kwetsbaar is om te tillen kan over geschoven worden op een ovenplaat als u op de gladde plank, die geen water opneemt, een dun laagje zilverzand uitstrijkt ( max. 2 mm ) waarop achtereenvolgens een paar lagen kranten en kaasdoek komen te liggen. De plank dient altijd rechthoekig te zijn voor het over schuiven op ovenplaten, net zo groot als de ondergrond en hij moet niet kunnen buigen of torderen. U kunt een hoop ellende besparen door dit van te voren goed te checken. Nu kan het opbouwen beginnen.

Vrij hangende delen
Als uw beeld uitstekende armen heeft, of andere vrij hangende vormen kan dat kwetsbaar zijn tijdens transport. Tijdens het bouwen, u moet het dan toch al steunen tot de klei droog is, kunt u meteen een tijdelijk steuntje boetseren. U kunt dit aan het beeld vast boetseren en later doorslijpen of de steun onder en boven bedekken met zilverzand of aluminiumoxyde en een paar laagjes kranten en of plastic zodat het niet aan de rest van het beeld vast gaat zitten. Na het bakken is dit dan makkelijk te verwijderen. Als het werk meer dan 1 raakpunt met de ovenplaat heeft, doet u er goed aan een krimpplaat van dezelfde klei te maken zodat het geheel mee kan krimpen. 

Geglazuurd werk
Bij geglazuurd werk dient u uiteraard voorzichtig te zijn met de oppervlakte. U kunt makkelijk voorkomen dat er stukjes van randen loslaten door aan de onderzijde van uw werk tijdens het vervaardigen al een klein facetrandje te maken. Verder kunt u uw werk indien mogelijk in een doos zetten met schuim maar dan doet u er wel goed aan het werk eerst te bedekken met heel dun plastic zodat het niet schuurt langs het schuim. Zorg er wel voor dat uw glazuur helemaal droog is voor u dit doet. 

Transport
Voor het uiteindelijke transport zijn een paar basisregels te hanteren. Fixeer uw beeld in een onbeweegbare constructie ( kist of pallet met profielen eraan geschroefd) en zorg dat het beeld daarbinnen niet kan bewegen of schokken. (Indien u met profielen werkt kunt u het beste van driehoeken uitgaan welke het meest stabiel zijn) Binnen die constructie kunt u alle vrij hangende en kwetsbare delen fixeren. Zet vervolgens de gehele constructie met beeld en al op schuimrubber in uw transportmiddel en zorg dat het niet om kan vallen of rollen. Als u eerst een plank met een paar lagen kranten op het schuim in uw auto legt, kunt u uw werk makkelijker naar binnen schuiven. Daarna dient u er uiteraard wel voor te zorgen dat het werk daar niet van af kan schuiven.

Verder lezen over kleikeuzes, opbouwen, glazuren etc. zie www.ekwc.nl technische infobladen.